Legendarisk grävmaskin monteras ner i Gällivare

Miljörivarna utför just nu en för branschen, och för orten, historisk rivning av grävmaskinen Marion. Ta del av storyn här.

Marion är något av en legendarisk grävmaskin som Miljörivarna fick äran att plocka ner. Projektet krävde noggrann planering och ett varsamt utförande med ett extra stort fokus på säkerhet. Marions skopa lever vidare i gömmorna på en av våra anläggningar i Sverige, en nationalklenod som bara måste bevaras.

Kom till Sverige på 1940-talet
Marion kom till Sverige 1947, direkt från tillverkaren i Ohio, USA. Första uppdraget var hos Vattenfall under namnet CF20 (Centralförrådet 20) där hon och hennes yngre systrar arbetade hårt med vattenkraftsbygget längs älvarna och vattendragen i Norr- och Västerbotten.

1966 beslöts det att hon hade jobbat klart med älvarna. I sitt nya hem, det vi idag känner igen som Aitik, skulle Marion jobba vidare i gruvdriften. Den nu närmare 20 år gamla Marion flyttades från sin placering vid Skellefteälven upp till det som skulle komma att bli Bolidens Aitikgruva.

En epok går i graven
2019 bedömdes det att Marion var i så pass dåligt skick att hon hade börjat utgöra en fara för verksamheten runt omkring henne. En nedmontering, upprustning och uppställning på annan plats skulle bli alltför kostsam och det var heller inte säkert att det ens skulle gå att åstadkomma.

I början av oktober påbörjades därför rivningen av den över 70 år gamla maskinen, en epok är därmed på väg att gå i graven.

Vi finns nära dig

Vi finns i hela landet och har resurser att utföra såväl stora som mindre uppdrag. Kontakta oss för att diskutera den lösning som passar din verksamhet bäst!